Vietnam '68 :: Onderwerp bekijken - Rainbow herbicides - bbforum.be - Gratis Forum
Home to Vietnam '68
FAQSearchMembersGroupsProfilePMsRegisterLoginLogout
klik voor meer informatie
 
Rainbow herbicides

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Vietnam '68 -> Documentatie wapens
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Slick
Site Admin
Berichten: 342
Woonplaats: Belgium, West-vlaanderen
Geregistreerd op: 08 Dec 2011
BerichtGeplaatst: 18-01-2012 09:11:46    Onderwerp: Rainbow herbicides Reageren met citaat

Op 13 januarie 1962 begon de US air force met operatie Hades (later veranderd naar Operation Ranch Hand). Deze operatie bestond erin, met hoofdzakelijk vliegtuigen, chemische nevels over dichtbegroeide stukken jungle te lossen. De nevel zorgde er dan voor dat tussen de 14 30 dagen alle bladeren opdroogden en afvielen. Zo kon men het bladerdek verwijderen en de vijand veel gemakkelijker opsporen. Tussen '62 en '73 is ongeveer 40 miljoen liter uitgesproeid.

De chemische nevels die gedropped werden waren alleen gekend als landbouw onkruidverdelgers. Er waren ongeveer 15 verschillende soorten. Elke soort werd opgeslagen in een cilinder met daarop een kleurencode. Deze kleur kwam voor in de regenboog. Vandaar de term Rainbow herbicides.

De meest gebruikte en best bekende chemical defoliant (ontbladeringsmiddel) is Agent Orange. 66% van alle gebruikte herbicides was Agent Orange. Deze diende enkel om de jungle te ontbladeren. (Een kenmerk van Orange was dat weken achteraf, alles wat groen was, oranje gekleurd was)
De tweede meest gebruikte was Agent Blue. Deze diende gesproeid te worden op akkers en velden van de vijand. Hierdoor zouden alle bruikbare groenten uitdrogen en vernield zijn. De derde meest gebruikte is Agent White. White is veruit de gevaarlijkste voor de mens.

De Us Air Force verklaarde tijdens de Vietnam oorlog dat alle Agents enkel doeltreffend waren tegen planten en dat de troepen er geen last van konden krijgen. Soms bevonden er zich US troops in de jungle terwijl er net boven hun hoofd een agent werd gesproeid.

Ongeveer 1 maand na blootstelling begonnen soldaten serieuze gezondheidsprobelemen te vertonen.

Onderzoek op Agent orange en bleu bewezen dat de soldaten en veteranen levenslang getekend zouden blijven door de chemische oorlogsvoering. Een van de belangrijkste bestandsdelen van Orange was Dioxine. Veel Veteranen lijden vandaag aan kanker, verstoring in de regeling van hun zuurtegraad in hun lichaam, vervormde lichaamsdelen, vervormde nakomelingen, impotentie, luchtwegaandoeningen, diabetes, leukemie...

Ook de Vietnamese grond is op sommige plaatsen onbegaanbaar vanwege de agents die nog steeds de bovenste laag van het land besmetten. Veel VN kinderen zijn zwaar misvormd door blootstelling tijdens de zwangerschap.

Agent White was en is zo gevaarlijk dat de US nog steeds ontkent dat het ooit gebruikt is geweest en weigert mee te delen wat de bestanddelen ervan zijn.Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Vietnam '68 -> Documentatie wapens Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforumWilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Graphite Theme © 2004 DisfunktionCrew.com
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum